آموزش کاشت خرما (نخل) به صورت صفر تا صد همراه با تمامی نکات کاشت

آموزش کاشت خرما (نخل) به صورت صفر تا صد همراه با تمامی نکات کاشت

کاشت نخل یا ایجاد نخلستان در مناطق گرمسیر جهان رونق دارد ساختار مقاوم فیزیولوژیکی این گیاه در برابر شوری، گرما و خشکی محیط باعث سازگاری آن شده است. خرما یکی از مقدس ترین و قدیمی ترین درختان میوه شناخته شده برای انسان است. پیدایش درختان خرما در جهان از دوران دوم زمین شناسی آغاز شده است.  این گیاه از نواحی جنوب غربی آسیا و بین النهرین منشاء گرفته است.

 نوکاریز | انواع خرما :

عمده ارقام خرما شامل ارقام تر (مضافتی،خاصویی،خنیزی،برحی،کبکاب) و ارقام خشک ونیمه خشک (پیارم،زاهدی،توری،مجول،دیری،شهابی) می باشد.

نوکاریز | کاشت هسته خرما در گلدان منزل یا باغچه خانه :

افرادی که در آپارتمان زندگی می کنند می توانند برای ایجاد فضای سبز منزل و کاهش آلاینده های هوا، این دانه ارزشمند را آماده سازی و کشت کنند.اگر دانه خرما را بدون هیچ مقدمه و آماده سازی در خاک فرو برید احتمال سبز کردن آن کاهش می یابد و یا ممکن است زمان زیادی صرف شود. برای این که دانه خرما در خاک کاشته و سبز شود باید مراحلی را طی کند که در این مقاله به آن اشاره می کنیم.

ابتدا دانه خرما را به کمک چاقوی سر باریک و یا لوله خودکار از خرما خارج کنید.

دانه ها را به مدت یک هفته تا ده روز در آب سرد قرار دهید و هر روز آب آنها را با آب سرد جدید تعویض کنید.دانه ها را با احتیاط لای دستمال، حوله یا پارچه خیسی قرار دهید.پارچه مرطوب را در نایلون زیپ داری بگذارید و درب آن را محکم کنید.هر روز پارچه داخل نایلون را کنترل کنید تا کاملا مرطوب باقی بماند. اگر از دستمال کاغذی استفاده کرده اید و حالت خود را در اثر رطوبت از دست داده، آن را عوض کنید.بهتر است نایلون در محل گرمی قرار گیرد.به تدریج متوجه خواهید شد که ریشه سفید رنگی از خرما خارج می شود. البته ممکن است این مرحله چند هفته به طول انجامد پس صبور باشید.دانه های ریشه دار را در گلدان محتوی خاک مناسب و کود قرار دهید.به زودی یک گیاه کوچک زیبا خواهید داشت.

نوکاریز | آموزش مرحله به مرحله کاشت خرما :

روش های تکثیر درخت خرما :

نوکاریز | پاجوش خرما:

در گذشته های دور، درخت خرما را با کاشتن هسته زیاد می کردند ولی چون این درخت دو پایه است قبل از گل دادن، نر و ماده درخت مشخص نمی شد، به این ترتیب هزینه زیادی برای باغدار داشت و تعدادی درخت نر بدون استفاده روی دست او    می ماند. در حالیکه برای هرصد درخت ماده ۴ درخت نر کافی است. به تدریج کاشت بذرکنار گذاشته شد و به جای آن کاشت پاجوش رواج یافت، و به این ترتیب به تعداد دلخواه پاجوش نر را ازدرخت نر و پاجوش ماده را ازدرخت ماده انتخاب می کنند. پاجوش حاصل رویش جوانه ای است که در روی ساقه یا ریشه به وجود می آید. به طور معمول پاجوش های ریشه را برای کاشت انتخاب می کنند. پاجوش ها بعد از ۳ سالگی برای کاشتن انتخاب می شوند. برای جداکردن پاجوش از درخت، خاک اطراف آن را کنار  می زنند، بعد با چند ضربه یک دیلم آهنی لبه تیز، آن را از درخت مادر جدا می کنند.

نوکاریز | کشت بافت خرما :

می توان قسمتی از بافت گیاهی جوان درخت خرما یا پاجوش آن را در محیط کشت مصنوعی در آزمایشگاه مجهز و استریل و با استفاده از مواد محرک پرورش داد. همچنین ازدیاد بافت گیاهی یاد شده در لوله های آزمایش امکان پذیر است. این نهال ها پس از انتقال به گلدان نیاز به یک سال مراقبت دارد پس از رشد نهال تا ارتفاع حدود ۴۰ سانتیمتر گلدان را عوض می کنند. این نهال به ۳ سال مراقبت در منطقه و در شرایط محیطی نیمه بسته نیاز دارد، پس از آن برای کاشتن آماده می شود. این گونه نهال ها از بعضی جهات از جمله آلوده نبودن به ویروس نسبت به پاجوش رقم مشابه مزیت دارد و دیگر اینکه درختان حاصل از کشت بافت یک رقم از خرما، از نظر ژنتیکی کاملاً مشابه هستند، همچنین تمام خصوصیات آن ها از جمله ویژگی های میوه تشکیل شده نیز شبیه به یکدیگر است، این امر به ویژه برای صادرات بسیارمناسب است.

نوکاریز | آماده سازی زمین برای کشت خرما:

مدتی پیش از کاشتن نهال(پاجوش) زمین را شخم می زنند، ردیف های کاشت را روی زمین با خط کشی معین می کنند. سپس چاله هایی به گودی یک تا ۵/۱ متر حفر می کنند. برخی از نخل کاران با کود حیوانی و خاک نیمی از چاله را پر می کنند.

نوکاریز | نحوه کاشت پاجوش خرما:

پاجوش را داخل چاله  می گذارند و اطراف آن را با خاک می پوشانند، به گونه ای که فاصله ریشه ها از سطح خاک کمتر از ۱۵ سانتی متر و بیشتر از ۵۰ سانتی متر نباشد. بعد از کاشتن پاجوش، اطراف آن را با برگ خرما می پوشانند تا مانع صدمه دیدن آن از تابش شدید آفتاب یا آسیب توسط حیوانات بشوند. فاصله درختان از یکدیگر معمولاً ۸ تا ۱۰ متر است و بستگی به این دارد که بخواهند بین درختان، گیاه یا درختی دیگر بکارند یا نه. اگر زیر درختان خرما درختان دیگری مثل مرکبات غرس شود لازم است فاصله های زیادتری منظور شود.

نوکاریز | مرحله داشت و مراقبت از نخل خرما :

نوکاریز | آبیاری نخلستان خرما :

نخلستان ها را به روش های گوناگون آبیاری می کنند.

در خوزستان و در منطقه خرمشهر و آبادان با استفاده از جذر و مد دریا، آبیاری به روش جوی و پشته ای انجام می شود. به این ترتیب که درخت خرما را کنار جوی می کارند و هنگام مد رودخانه اروند، آب به نهرهایی که به رودخانه وصل است وارد می شود، سپس آب نهرها به داخل نخلستان ها می رود. در هنگام جذر و فروکش سطح آب رودخانه، آب نخلستان ها به رودخانه باز می گردد و به این ترتیب نخلستان ها آبیاری می شوند.

در منطقه شادگان خوزستان با انشعاب از رودخانه جراحی به وسیله نهرهایی که طول برخی از آنها به ۲۰ کیلومتر نیز می رسد، نخلستان ها را به شکل جوی و پشته ای و کرتی آبیاری می کنند. نهرهای اصلی به نهرهایی فرعی منشعب می شوند. در بعضی مناطق یا نخل را داخل کرت می کارند و آنرا به صورت غرقابی آبیاری می کنند و یا به شکل جوی و پشته ای.

در برخی نواحی کم آب مانند بلوچستان خرما را روی مرز کرت های بزرگ کاشته  اند و داخل کرت گندم یا برنج می کارند. با آبیاری این زراعت ها درختان  خرما هم آبیاری می شوند. درمنطقه برازجان اطراف  نخلستان ها دیواره های خاکی بزرگی ایجاد می کنند و در زمان پرآبی رودخانه  ها (زمستان) کرت ها را از آب پر می کنند و درتابستان و فصل کم  آبی۳ تا ۴ بار آبیاری می کنند. درمیناب وحاجی  آباد بندرعباس درطول تابستان درخت خرما را ۲ تا ۳ بارآبیاری می کنند. اکنون چند سالی است که آبیاری قطره ای نیز به شیوه های پیشین آبیاری افزوده شده است.

نوکاریز | کوددهی درختان خرما :

کود حیوانی :

 آن دسته از بهره برداران که دامدار هستند و کود حیوانی دارند هردو سال یک بار مقدار ۱۰ تا ۱۵ کیلوگرم کود حیوانی پای هر درخت خرما می ریزند و آن را با بیل زیرخاک می کنند. زمان کود دادن پاییز و پس از برداشت خرما تا اسفند ماه(زمان گرده افشانی) است. نخل دارانی که زیر درختان خرما محصول دیگری می کارند حتماً به زمین کود می دهند.

کود شیمیایی برای نخل :

تا چند سال پیش استفاده از کودشیمیایی برای درخت خرما معمول نبوده است. اکنون برخی از کشاورزان به ویژه آنهایی که زیر درختان خود را به زراعت های دیگری مانند کشت باقلا، غلات(گندم،برنج) اختصاص می دهند، از کود شیمیایی استفاده می کنند. میزان مصرف کود شیمیایی فسفات ۱۰۰ تا ۱۵۰ کیلوگرم در هکتار در فصل زمستان همراه با شخم است، کود اوره نیز به صورت سرک در بهار به مقدار ۱۵۰ کیلوگرم در هکتار مصرف می شود.

نوکاریز | نیاز خرما به عناصر پر مصرف و کم مصرف :

عناصر پر مصرف عبارتند از فسفر و پتاسیم . برای تأمین ازت مورد نیاز گیاه در آبیاری قطره ای می توان از کود اوره، سولفات آمونیوم و نیترات آمونیوم استفاده کرد همه انواع این کودها در سیستم آبیاری چه به صورت محلول و تزریق از طریق سیستم و چه به صورت چالکود قابل استفاده اند و با وجود کودهای شیمیای قابل محلول پاشی ماکرو و میکرو شما میتوانید به راحتی و با کمترین مقدار مصرف نیاز درخت خود را برطرف نمایید و حتی از طریق ابیاری آنها را مصرف نمایید.

لازم به ذکر است که جذب کودهای میکرو و محرک های رشد از طریق محلول پاشی بسیار بالا و همچنین کم هزینه است و در کمترین زمان ممکن نتیجه را مشاهده خواهید نمود.

نوکاریز | عناصر کم مصرف درختان خرما :

عمده عناصر کم مصرف آهن ، روی ، بر ، مس ، منگنز و مولیبدن هستند.برای نتیجه بهتر میتوانید از کودهای قابل محلول پاشی استفاده نمایید.مهمترین مشکل در درختان خرما کمبود عناصر میکرو می باشد.برای جبران این مشکل می توانید از کود میکرو آس ایتالیا که حاوی درصد بالایی از عناصر میکرو می باشد استفاده نمایید.

نوکاریز | گرده افشانی در خرما:

گرده افشانی خرما یکی از حساس ترین کارهای نخلداری است. عمل گرده  افشانی در نخل به دلیل اثرات دانه گرده بر روی کیفیت میوه بسیار مهم و حساس است و به همین دلیل با دخالت انسان انجام می شود.

برای انجام تلقیح، چند خوشه چه از گل  نر مورد نظر را که با گل ماده همزمانی داشته باشد می برند و داخل خوشه ماده می گذارند و دور آن را می بندند. برای هر ۱۰۰ درخت ماده ۵ تا ۱۰ درخت نر منظور می کنند. زمان گرده افشانی با توجه به درجه حرارت و نوع خرما متفاوت است و از اسفند ماه تا اوایل اردیبهشت ماه نوسان دارد.

برخی کشورها که دارای نخلستان های بزرگ هستند و کشت آنها براساس اصول درختکاری و با رعایت فاصله انجام شده است، گرده افشانی به صورت خشک و با استفاده از دستگاه های مکانیکی انجام   می شود.

نوکاریز | نکات مهم در مورد گرده افشانی خرما :

گرده افشانی در ساعت ۱۰ صبح لغایت ۳ بعداظهر انجام شود.در صورتی که بارندگی ۳ -۲ روز بعد از گرده افشانی به وقوع پیوست گرده افشانی تکرار گردد.در روش مکانیکی گرده افشانی باید حداقل دوبار و به فاصله ۳-۲ روز انجام شود.گرده افشانی مکانیکی به دلیل مزایای متعدد بر گرده افشانی سنتی ار جحیت دارد. بنابراین توصیه می شود از این روش استفاده گردد.در نقاطی که درجه حرارت در هنگام گرده افشانی پایین است از کیسه های کاغذ کرافت روی گل آذین های گرده افشانی شده استفاده شود و ۱۰-۸ روز بعد برداشته شوند.تنک اول میوه خرما را می توان با حذف یک سوم طول خوشه در ارقام با خوشک های بلند در هنگام گرده افشانی انجام داد.

در گرده افشانی سنتی حتماً از کارگران ماهر استفاده شود.در گرده افشانی به روش مکانیکی استفاده از گرده خشک تازه (گرده خشک سال جاری) بر گرده خشک سال گذشته ار جحیت کامل دارد.

شکاف خوردن گریبانه ماده علامت رسیدن آن و آمادگی جهت گرده افشانی است.

هم زمانی رسیدن گل های نخل خرمای نر و ماده به ویژه در هنگامی که روش گرده افشانی سنتی می باشد، بسیار مهم است.گرده افشانی در اکثریت ارقام ۴-۲ روز بعد از پس از باز شدن اسپات انجام شود.استفاده از گرده خشک در مواردی نظیر سطح کاشت زیاد و وجود ارقام مختلف با تاریخ گل دهی متفاوت ضروری است.

بهترین روش نگهداری گرده خشک قراردادن آن درون ظروف سر بسته بدون هوا در مجاور کلرید کلسیم و درون یخچال با درجه حرارت ۵-۴ درجه سانتی گراد است.

مناسب ترین نسبت اختلاط دانه گرده با آرد سبوس گندم و یا پودر تالک میزان ۲۰% دانه گرده و ۸۰% مواد همراه است.

میزان گرده مصرفی برای هر خوشه یک گرم از مخلوط دانه گرده و مواد همراه با ترکیب ۲۰% دانه گرده و ۸۰% مواد همراه است. به عبارت دیگر میزان مصرف دانه گرده حدود 0/2 گرم به ازاء هر خوشه است. ولی در روش سنتی میزان گرده مصرفی حداقل یک گرم است.استفاده از دانه گرده خشک تازه مؤثرتر است.

اختلاط دانه گرده سال قبل با دانه گرده سال جاری در مواردی که ناچار به استفاده از دانه گرده سال قبل هستیم توصیه می گردد.

نوکاریز | نحوه نگهداری خوشه  های خرما :

پس از تشکیل میوه خرما برای جلوگیری از شکستن خوشه  هایی که وزنشان زیاد است آنها را از برگ های بالایی خوشه رد کرده به برگ های پایین خوشه تکیه می دهند.برخی از نخل  داران برای نگهداری خرما از گزند حشرات و پرندگان خوشه  های خرما را داخل کیسه گونی یا سبدهای بافته شده از برگ خرما جا می دهند.

نوکاریز | پوشاندن خوشه های خرما :

مهم ترین اهداف پوشش خوشه های خرما عبارتند از :

1- بهبود خواص کمی و کیفی میوه ها.

2- جلوگیری از آلودگی خوشه ها به گرد و غبار و کاهش بازار پسندی میوه خرما.

3- جلوگیری از آفتاب سوختگی و حفظ بهبود کیفیت و رنگ میوه.

4- جلوگیری از خسارت پرندگان، زنبورها و آفات زیان آور به میوه خرما.

5- جلوگیری از خسارت باران و بادهای گرم و سوزان.

بهترین زمان جهت نصب پوشش ها روی خوشه های خرما در مرحله تبدیل میوه خرما به خارک (هنگام تغییر رنگ) می باشد. بسته به این که هدف اصلی از به کار بردن پوشش خرما چه باشد و با در نظر گرفتن شرایط آب و هوایی (رطوبت، درجه حرارت) و نوع رقم خرما و موارد مصرف آن (خارک، رطب، خرمای رسیده)، هزینه تهیه پوشش و غیره، نوع پوشش مورد استفاده متفاوت خواهد بود.

مهم ترین پوشش های مورد استفاده نخل کاران عبارتند از:

1- پوشش حصیری ساخته شده از برگ های خرما که این نوع پوشش در استان سیستان و بلوچستان استفاده میگردد.

2- پوشش توری پارچه ای که در اغلب نقاط استفاده می شود.

3- پوشش توری نایلونی.

4- پوشش توری سیمی.

5- پوشش کاغذ کرافت.

6- پوشش پلاستیکی.

7- پوشش گونی کنفی یا گونی پلاستیکی

 نوکاریز | نحوه شخم نخلستان : 

در برخی مناطق بین درختان خرما درختان دیگری مانند مرکبات می کارند. دربعضی از مناطق بین درختان خرما، به ویژه زمانی که به صورت کرتی کاشته می شود، زراعت هایی مانند سبزی، گوجه  فرنگی، بامیه، یونجه، برنج و باقلا می کارند.در این صورت هر ساله زمین نخلستان را شخم  می زنند در صورتی که بین درختان خرما محصولی کاشته نشود، در فصل تابستان برای جلوگیری از تبخیر آب و برای تهویه هوا و نیز از بین بردن علف های هرز، زمین نخلستان را با بیل یا تراکتور شخم می زنند.

نوکاریز | نحوه هرس درختان خرما :

معمولاً پنج نوع هرس در نخل خرما متداول است :

1- هرس برگ 2- هرس دمبرگ 3- هرس خار 4- هرس دم خوشه ها پس از برداشت 5- حذف تنه جوش و پاجوش.

نوکاریز | نحوه هرس برگ خرما :

اهداف هرس برگ در نخل خرما :

1- حذف برگهای خشکیده و آویزان به درخت به منظور سهولت عملیات داشت و برداشت و بهبود تهویه در نخلستان.

2- حذف برگهای آلوده به آفات و بیماری ها (برگ های آلوده به انواع شپشک ها و برگ های آلوده به انواع لکه برگی ها).

3- رعایت نسبت برگ به خوشه و تولید محصول با کمیت و کیفیت مناسب.

4- سهولت در انجام عملیات گرده افشانی.

5- سهولت در انجام عملیات خم کردن خوشه ها به سمت پایین و آرایش و تنظیم خوشه ها روی نخل خرما.

6- ایجاد تعادل بین اندام های رویشی و زایشی گیاه.

7- جلوگیری از پوسیدگی تدریجی تنه نخل.

نوکاریز | زمان هرس برگ درخت خرما:

هرس پس از برداشت محصول:

در این مرحله برگ های خشکیده و برگ های آلوده به آفات و بیماری های نخل حذف می شوند.

در زمان گرده افشانی:

این کار به منظور سهولت در گرده افشانی انجام می شود.

در زمان تنظیم و آرایش خوشه ها (۸-۶ هفته پس از گرده افشانی):

این نوع هرس به منظور رعایت نسبت مناسب بین برگ و خوشه و ایجاد فضای مناسب زیر خوشه ها جهت آرایش خوشه ها و همچنین سهولت درعملیات پوشش خوشه ها و برداشت آنها صورت می گیرد.

نوکاریز | آموزش هرس دمبرگ خرما (تکریب) :

در نخلستان های تجاری حذف برگ ها در دو مرحله صورت می گیرد. در مرحله اول که بخش اعظم برگ ها در آن حذف می گردند شامل بریدن بخش کاملاً خشک و پلاسیده برگ ها می شود (هرس). در این مرحله به فاصله تقریبی ۴۰-۳۰ سانتی متر از محل اتصال برگ به تنه اقدام به بریدن برگ ها می شود و حذف انتهای دمبرگ ها (کرب ها) در مرحله دوم صورت می پذیرد.

در مرحله دوم هرس (تکریب) که معمولاً هر ۳-۲ سال یکبار انجام می شود.بخش باقیمانده از دمبرگ ها در فصل مناسب آن که معمولاً در فصل پاییز و پس از اولین بارندگی است بریده شده و حذف می گردد. بارش باران باعث نرم شدن بافت های دمبرگ ها شده و عمل برش را تسهیل می نماید.

نوکاریز | فواید هرس تکریب :

حذف کرب ها عملاً باعث حذف محل تجمع آفات و بیماری ها می گردد. زیرا بسیاری از حشرات و کنه های زیان آور لابلای الیاف دمبرگ ها زندگی می گذرانند.

جلوگیری از حمله موریانه به تنه.

جلوگیری از پوسیده شدن تنه نخل.

سهولت صعود از نخل جهت انجام عملیات به باغی از قبیل گرده افشانی، تکریب، هرس، تنک کردن، برداشت و ….

کاهش میزان تجمع رطوبت در اطراف تنه.

زیبا سازی تنه نخل به ویژه در نخل هایی که کاربرد زینتی دارند.

نوکاریز | روش های هرس تکریب ( دمبرگ )  :

 عملیات حذف انتهای دمبرگ ها در مناطق مختلف خرما خیز کشور به روش های متفاوتی انجام می شود. رایج ترین روش های تکریب، روش های دستی است که با استفاده از عکفه، اره و یا تبر انجام می شود.

  تکریب با تبر نیاز به مهارت و دقت فراوان و هم چنین قدرت کافی جهت ضربه زدن دارد. خطر آسیب رسانی به تنه ها و فیبرهای سیستم آوندی در این روش بسیار زیاد است و از این جهت دقت فراوانی باید مبذول گردد.

نوکاریز | مضرات زیاده روی در مصرف خرما :

نباید در مصرف خرما زیاده روی کرد، چرا که مصرف بسیار بالای آن موجب آسیب به کبد و طهال، افزایش فشارخون، جوش دهان و پوسیدگی دندان ها می شود. در خوردن آن افراط نکنید، چرا که دارای قند زیادی است در این صورت آنهایی که لوزالمعده حساس دارند یا آنهایی که بیماری قند در خانواده آنها وجود دارد باید کمتر از این میوه استفاده کنند

نوکاریز | خواص جادویی خرما :

خرما و بیماری های اعصاب :

پتاسیم در این میوه به میزان قابل توجهی موجود است که برای جلوگیری از پرفشاری خون و برای کار صحیح عضلات و اعصاب ضروری است که به هم خوردن آن در بدن، بسیار خطرناک است. علاوه بر آن، خرما حاوی میزان قابل توجهی منیزیم است که برای اعصاب و عضلات ضروری است.

 خرما در خون سازی :

خرما مقدار قابل توجهی فولات یا همان اسیدفولیک به بدن می رساند که برای خون رسانی برای بدن لازم است و زنان هنگام بارداری مجبور می شوند، علاوه بر دریافت فولات از طریق غذا، قرص آن را نیز مصرف کنند.فولات به عنوان ماده خون ساز در خرما موجود است، هر چند که مقدار آهن خرما آن چنان زیاد نیست، اما برای خون سازی، بدن احتیاج به سه ماده مغذی فولات، آهن و ویتامین ۱۲-B دارد که در غذاهای حیوانی یافت می شوند، بنابراین برای این منظور باید از غذاهای متنوع استفاده کرد.ویتامین C یکی دیگر از مواد مغذی خرما است که این ویتامین برای جلوگیری از بیماری های خطرناک خونریزی دهنده یا همان اسکوربوت لازم است و باید بدن هر فرد در طول روز، ۶۰ میلی گرم ویتامین C دریافت کند که تقریباً در هر ۱۰۰ گرم خرما ۱۴ میلی گرم ویتامین C موجود است.

خرما برای قلب های ضعیف :

ثابت شده است، خرمایی که شب در آب خیس شده و صبح مصرف شود برای قلب های ضعیف مفید است، اگر این کار را دو بار در هفته انجام دهید به تقویت قلب خود کمک کرده اید.

خرما برای چاقی :

خرما بخشی از رژیم غذایی سالم است، چرا که قند، چربی، پروتئین و انواع ویتامین های ضروری در آن موجود است، بنابراین این ماده غذایی در مقابله با کمبود وزن کمک مؤثری است.

خرما در هرم غذایی :

خرما از ارزش غذایی خوبی برخوردار است و باید آن را در هرم مواد غذایی میوه به حساب آورد. با توجه به کوچکی هر عدد خرما، هر واحد آن شامل دو تا سه عدد خرما است که چنانچه براساس نیاز روزانه دو تا سه واحد میوه می خورید، می توانید این تعداد را به جای یکی از این واحدهای میوه استفاده کنید.به یاد داشته باشید که خرما به علت داشتن قند زیاد که بخش بیشتر آن قند ساده است درصورت مصرف زیاد و با افزایش انرژی مصرفی ممکن است، سبب چاقی شود، افراد دیابتی یا کسانی که سابقه دیابت در خانواده آنان وجود دارد باید تعادل را در مصرف خرما حفظ کنند.

ترکیبات شیمیایی خرما :

خرما ویتامین هایی مانندC، B، A و E دارد و حاوی مقادیری املاح مدنی است.خرمای خشک ۳۰۰ کالری انرژی، دو گرم پروتئین، ۰/۶گرم چربی ، ۶۰میلی گرم گوگرد، ۵۰ میلی گرم فسفر،۶۵۰میلی گرم پتاسیم، ۶۵ میلی گرم منیزیم،۷۰ میلی گرم کلسیم، دو میلی گرم آهن و ۲/۲ میلی گرم نیاسین و مقدار کمی سدیم دارد. ۱۰۰ گرم خرما حاوی۱/۵ درصد پروتئین گیاهی از جنس مرغوب است و در خرما، مقداری فیبر غذایی موجود است که این مقدار فیبر موجود در خرما برای سلامت دستگاه گوارش و تغذیه بسیار مناسب بوده و علاوه بر آن کارتنوئید یا مواد رنگی در خرما است که پیش ساز ویتامین A و آنتی اکسیدان محسوب می شود که جلوی ضایعات و سرطانی شدن سلول ها را می گیرد.

نوکاریز | پنیر نخل :

پنیر نخل در فصل پاییز و زمستان که آب وهوا و اقلیم بوشهربرای بارگیری وتولید آن مناسبتر است بیشتر است. چون در فرورین تا آخر شهریور که فصل ثمربخشی نخل ها و چینش خرماست مناسب برداشت نیست. پنیر نخل نر همه رنگ و لعاب زیباتری دارد و هم ظریف تر است و به دلیل تردی و مزه شیرین آن مشتری بیشتری نسبت به سایر نخل ها دارد.

پس از حذف شاخ و برگ اضافی که با تبحر خاصی برداشته می شوند قسمت مخروطی شکل پنیر جهت استفاده آماده می شود البته قسمت تحتانی آن که زیرتر است از خواص بیشتری برخوردار است که در بین عوام مشهور است که برای شستشو معده مناسب است.

هر نخل به طور متوسط ۳۰تا ۳۵ کیلو پنیر دارد که هرکیلوی آن ۳۰هزار تومان قیمت دارد می گوید: هر چه نخل تنومندتر باشد و سبزتر، پنیر آن هم بهتر و سنگین تر خواهد بود پس از به دست آمدن پنیر باید ظرف ۱۰ روز استفاده شود یا در یخچال نگهداری شود تا فاسد نشود.

در بعضی کشور ها این محصول عمدتا به صوت کنسرو و در دسترس می باشد و به صورت افزودنی به سالاد سبزیجات استفاده ی جهانی قرار دارد.

نوکاریز | خواص پنیر نخل :

پنیر خرما که در واقع در قسمت انتهایی بالای درخت خرما قرار گرفته و در حقیقت سلولهای بنیادی درخت خرما را تشکیل می دهد از ارزشهای غذایی بالایی برخوردار می باشد تا آنجا که به عنوان یک داروی گیاهی در مواردی چون تقویت بنیه و درمان ضعف جنسی به کار برده می شود.

اهمیت این گونه اسیدهای چرب آزاد موجود در پنیر خرما در پیشگیری از بیماریهای قلبی و عروقی است بنابراین این ماده غذایی می تواند در رژیم غذایی روزانه مخصوصا در قالب سالاد سبزیجات گنجانده شود.

مواد معدنی شامل منیزیم، روی، آهن، کلسیم، سدیم، روی، پتاسیم و سلنیوم با نسبت های گوناگون در پنیر خرما وجود دارد. این مواد معدنی نقش های متعددی در بدن انسان ایفا می نمایند و جزء منابع بالقوه سلامتی انسان می باشند .از آنجا که جذب روده ای روی در سالمندان کاهش می یابد پنیر خرما می تواند به عنوان یک منبع غذایی حاوی روی مورد استفاده قرار گیرد. همچنین پنیر خرما به خاطر وجود ۲۳ اسید آمینه در آن که بعضی از آنها در میوه های رایج از جمله پرتقال، سیب و موز وجود ندارد از ارزش غذایی خوبی برخوردار است. ضمن اینکه پنیر خرما منبع غذایی خوبی از لحاظ کربوهیدرات نمی باشد و این خود برای بیماران دیابتی بسیار مفید است. 

3 دیدگاه برای آموزش کاشت خرما (نخل) به صورت صفر تا صد همراه با تمامی نکات کاشت

  • آواتار
    فرشاد محیط فراشبندی

    خرما خوب است.

    پاسخ
  • آواتار
    مدیر سایت

    بله قربان ، نظر شخصی خود من هم همینه ،خرما یکی از بهترین میوه هایی هست که میشه استفاده کرد. هم خواص و هم طعم خیلی خوبی داره

    پاسخ
  • آواتار
    آکو

    ضمن عرض وقت بخیر در کردستان میشه درخت نخل کاشت ؟ در زمستان حداقل دمای هوای میانگین معمولا منفی 5 هست و در تابستان مثبت 40 زیاد داریم .

    پاسخ
  • آواتار
    مدیر سایت

    سلام و درود. عوامل متعددی هست که برای کاشت درخت خرما باید به اونها توجه کنین.ببینید به صورت کلی خرما محصول مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری هست.خرما در مناطقی که دارای زمستان معتدل و تابستان گرم و خشک و طولانی هستن به خوبی رشد میکنه.تنه درخت زیر دمای -7 درجه سانتیگراد از بین میره. یه نکته دیگه هم باید مد نظرتون باشه که در مدت 5 تا 7 ماه از زمان گرده افشانی تا برداشت میوه ،باران یا رطوبت بیشتر از اندازه نباید وجود داشته باشه.

    پاسخ
  • آواتار
    آکو

    سپاسگذارم بزرگوار . سوال دیگرم این هست که برای گرده افشانی میشه از زنبور عسل استفاده کرد ؟ یا اینکه باید حتما با دخالت انسانی صورت بگیره ؟

    پاسخ
  • آواتار
    مدیر سایت

    سلام مجدد. گرده افشانی درخت نخل به سه شکل انجام میشه: اول به وسیله زنبور عسل ، دوم به وسیله باد و سوم به وسیله انسان هست که سومین روش گرده افشانی که به وسیله انسان انجام میشه بهترین روش هست. شما میتونین برای گرده افشانی از زنبور عسل هم استفاده کنین.ولی برای گرفتن بهترین نتیجه بهتره که روش سوم رو استفاده کنین

    پاسخ
دیدگاه شما

28 + 8 =